terug

De toon - tonaliteit - intonatie

geplaatst op 30-11--0001

Er is veel te zeggen over de toon - tonaliteit niet wat je zegt maar hoe je iets zegt.

En helaas zijn er nog teveel situatie waarin mensen zich niet bewust zijn van wat de toon voor effect heeft in hun communicatie. De toon hoort thuis binnen non-verbale communicatie, daar kunnen we over twisten, ik volg hierin de communicatie wetenschap.Toon is heel krachtig en niet te onderschatten. Dit is heel goed te zien wanneer je spreekt met jonge kinderen zij zijn als geen ander gevoelig voor hoe iets wordt gezegd.

Toon geeft je woorden lading. In mijn ervaring als klantenservice team-manager in verschillende contact-centers heb ik daar veel over geleerd. Juist omdat hier de klant/consument vaak 'onzichtbaar' is en de agent aangewezen is op zijn stem. Door dit gegeven ben ik persoonlijk alert op mijn tonaliteit omdat er door de verkeerde toon snel miscommunicatie kan ontstaan. Dit doet me denken aan een praktijk voorbeeld. Een supervisor die ik trainde in effectiever omgaan met zijn tonaliteit bevond zich in de situatie dat wanneer hij zijn medewerkers bepaalde opdrachten gaf hij heel vaak niet het gewenste resultaat kreeg en zijn ondergeschikten hem niet serieus namen. Nadat ik een dag met hem had meegelopen op de vloer kwam ik tot de constatering dat hij de woorden juist koos, genoeg vakkennis had en ook nog eens een persoon was die de gunfactor bezat. Het enige probleem was dat hij in zijn toon bijna altijd al zijn agents aansprak alsof het zijn vrienden waren.. ook als hij de pittigere gesprekken met ze moest te voeren. Resultaat, hij werd gezien als vriend en niet meer als leidinggevende.

Zo kun je zien dat in dit voorbeeld tonaliteit belangrijker is dan dat we vaak denken.
En het gebruik van de verkeerde toon grote gevolgen kan hebben.

In de workshops  en persoonlijke coaching die ik verzorg kun je ontdekken hoe je op verschillende manieren je toon effectief kunt gebruiken.

Wanneer je vragen hebt of je wilt hier meer weten kun je hierover ook vrijblijvend contact met mij opnemen.