terug

Uitstraling - Charisma - Xfactor

geplaatst op 30-11--0001

Binnen de gedragswetenschappen word er veel onderzoek gedaan naar non-verbale communicatie. Tijdens deze onderzoeken  is al vroeg ontdekt dat hoe je iets zegt en de uitstraling die je hierbij laat zien belangrijker is dan de inhoud van de boodschap.

Vaak wanneer we leiders of autoriteit individuen met elkaar vergelijken word snel de koppeling gemaakt naar charisma en flair. Het woord wat ik daarvoor heb geselecteerd is Panache, wat ook het zelfde betekend.

En wat is dat nu eigenlijk uitstraling? heeft iemand de x factor of heeft hij/zij dit niet. Kun je het leren of ben je gedoemd wanneer je denkt dat het gewoon weg niet in je zit. Ik ben van mening dat charisma en uitstraling tot op zekere hoogte aan te leren is, echter is het al grotendeels in de persoon aanwezig.

Wanneer we bijvoorbeeld naar het dierenrijk kijken kunnen we ontdekken dat bijvoorbeeld de leeuwen met groter manen, grotere spieren en een harde brul in eerste instantie de voorkeurspositie hebben bij de leeuwinnen.

Vergelijken we dit met bekende wereldleiders als Barack Obama en onze oud premier minister Balkenende dan is daar ook een wezenlijk en zichtbaar verschil aanwezig.
Dit heeft echter niets te maken met hun competenties, vaardigheden, kennis of kunde.
Alleen heeft dit phenomeen zich tijdens de evolutie van de mens zich diep in het onbewustzijn verankerd.
Toch kun je leren de kracht van lichaamstaal en uitstraling tot je voordelen te laten behoren. Binnen mijn consulting en personal coaching methode kun je effectieve technieken leren die je non-verbale communicatie en je uitstraling vergroten.
Deze technieken heb ik in de praktijk als teammanager en personal coach bij veel personen kunnen testen, En met veel succes kunnen toepassen. Zodat ik dit daarna weer aan anderen heb kunnen leren.

Wil je na het lezen van dit stuk hier meer over weten, dan kun je hierover vrijblijvend contact met mij opnemen. 

 

foto: bron nrc handelsblad